مربی تولید محتوا شدن من اینطوری شروع شد…

حدود پونزده سال قبل اولین تجربه مواجهه من با فتوشاپ بود. نهایت کاری که می‌کردیم بریدن سر خودمونو و گذاشتنش رو تن یکی دیگه بود. یا اینکه رنگ مو رو عوض کنیم. بعدش با ورد آشنا شدم. با اینکه میشه نوشت. میشه ثبت کرد. قبلش هم از زمان دبستان تقریباً هر کتابی دستم می‌رسید شروع می‌کردم به خوندن. این باعث شده بود هم بتونم بنویسم هم علاقه‌ام به خوندن تقویت می‌شد. آخه میدونی مطالعه یه نوع رفتار اعتیادآور هم هست. یعنی بعد از مدتی اگر چیزی نخونی یه چیزی تو خونت کمه.

گذشت و گذشت تا رسید به خدمت سربازی، رفتم و گفتم آقا من همه این چیزا رو بلدم. منو نندازید پاسگاه مرزی من اینجا به دردتون می‌خورم. کلی ایده هست که میشه اجرا کرد. تازه اگر دوربین بهم بدید ذوق عکاسی هم دارم. اولش به حرفام گوش نکردن. حدوداً یه ماه و نیم در یک پاسگاه مرزی خدمت کردم و بعدش یه روز از ستاد زنگ زدن که فلانی رو بگید تا آخر هفته خودشو به ستاد معرفی کنه. گفتن چرا؟ ستاد گفت واسه معاونت اجتماعی سرباز لازم داریم و ایشون توانایی‌های این کار رو داره.

خلاصه شدیم سرباز معاونت اجتماعی… عکس می‌گرفتم. افکت‌های خاص میزاشتم واسه بولتن‌ها و سی‌دی‌های آرشیو کاور طراحی می‌کردم. یه تقویم دیواری شیک طراحی کردم. تقویم واسه پس زمینه و تدوین کلیپ مناسبتی واسه جشن‌ها و مراسم و … خلاصه خیلی کارایی که تا حالا سابقه نداشت. اینا همه اش تولید محتوا بودا ولی نمیدونستم 🙂

همه این کارها رو انجام دادم، همزمانش هم یک شب در میون افسر نگهبان پادگان بودم. واسه اونا که نمیدونن یعنی چی؟ یعنی باید یه شب در میون تا صبح بیدار بمونی و باقی سربازا رو بیدار کنی یکی یکی که پاشن برن سر محل نگهبانیشون…

راستش اون زمان هنوز به این فکر نکرده بودم که تولید محتوا می تونه یه شغل باشه ها. یادمه یه شب یه برگه برداشتم و روش نوشتم چه کارهایی بعد خدمت انجام میدم؟ یعنی چه شغل‌هایی می‌تونم داشته باشم؟ از آموزش خصوصی و تدریس فتوشاپ توش بود تا فروشندگی پوشاک و ترجمه و … ولی خداییش تولید محتوا، مربی تولید محتوا یا آموزش تولید محتوا توش نبود.

خدمت تموم شد و یه روز یه آگهی دیدم که طراح فتوشاپ می‌خواستن. اونجا یه مرکز مشاوره و آموزش مدیریت بود که یه نشریه هم داشتن که فصلنامه بود و هر سه ماه یک بار چاپ می‌شد. گفتن اینجا شما رو واسه این قسمت می‌خوایم، ایندیزاین بلدی؟ راستشو بخواین اصلاً اسمشم نشنیده بودم. بدون معطلی گفتم یاد می‌گیرم. هر چی لازم باشه یاد می‌گیرم. فقط یه هفته وقت می‌خوام. اونا هم یه خرده فکر کردن و گفتن اوکی…

کم کم گرافیک و فتوشاپ و ایندیزاین و اینا تبدیل به شغل من شد و از محلش کسب درآمد می‌کردم. گذشت و گذشت تا اینکه دفتر اون شرکت منتقل شدن تهران، من یه دفتر گرفتم و شدم نماینده اون شرکت در مشهد که کارای مشهد رو پیش ببرم. بعد توانایی دیگه رو باید کسب می‌کردم که به فضل خدا تا حدی کسب کردم. سرتونو درد نیارم. هنوز یه سال نشده بود که داشتم سعی می‌کردم مستقل کار کنم که با توجه به شغل همسرم به ناچار از مشهد به بجنورد نقل مکان کردیم…

باید اعتراف کنم از موقعیت‌های جدید خوشم میاد ولی این یکی واقعاً از بقیه خیلی جدی تر بود. بعد از انتقال به بجنورد تا نه ماه هفته‌ای چند بار می رفتم مشهد و بر می‌گشتم. ما عملاً کسیو در بجنورد نداشتیم. همسرم هم تنها بود پس به ناچار باید شب بر می‌گشتم. خلاصه روزی حدود 1000 کیلومتر رانندگی و تکرارش در سه روز در هفته. واقعاً فرسایشی بود. کم کم به فکر افتادم توانمندی‌هامو کنار هم بزارم و خرده ریزه اسم تولید محتوا هم به گوشم خورد.

یه خرده با خودم فکر کردم. گفتم یاسر تو فتوشاپ بلدی، تدوین بلدی، سایت و اینا بلدی، ویندوز که فولی، ترجمه هم هی … یه کارایی می کنی، دست به نوشتن هم که داری اگر لازم باشه. خب معطل چی هستی؟ تولید محتوا کن.

از اون چراغا بالا سرم روشن شد. این شد که تولید محتوا رو شروع کردم. بعد به این فکر افتادم که این دانش رو آموزش هم بدم. این شد که عنوان مربی تولید محتوا رو انتخاب کردم و خودمو با این قالب معرفی کردم. البته که مشاوره کسب و کار آنلاین و سواد رسانه هم داستان خودشو داره که به موقعش می گم.

وقتی به این مرحله رسیدم در کارگاه‌های آموزش تولید محتوا خیلیا ازم می‌پرسن که چه مهارت‌هایی برای تولید محتوا لازمه؟ چه طور بدونیم ابزار های تولید محتوا چیا هستن و چه جوری باید باهاشون آشنا بشیم؟ منم معمولاً اینا رو بهشون می‌گم، اینایی که میگم اول و دوم به معنی اهمیت بیشتر و کمتر نیستا همینجوری به ترتیب نوشتم…

گرافیک نیستم،‌گرافیک ابزار منه!

گرافیک یاد داشته باش، نرم افزارهای گرافیکی رو بلد باش. حتی اگر نویسنده خوبی هم باشی وقتی در مورد گرافیک و سواد بصری و اینا چیزی ندونی به مشکل میخوری. یا باید پول خرج کنی بقیه کارتو خوشگل نشون بدن یا اینکه خودت دست به کار شی و حرفاتو در قالب‌های خوشگل نشون بدی. تو گوشی متن نگار و کنوا رو یاد بگیر اگر هم از سیستم استفاده می‌‌کنی که توصیه من هم هست برو سراغ فتوشاپ، این نرم افزار عالی ابزار تولید محتوا بسیار بسیار مهمیه.

تدوینگر نیستم، تدوین ابزار منه!

تدوین گام بعدی می تونه باشه. چون الان ویدئو خیلی مهم شده. پس سعی کن بتونی در حدی که کار خودت و مشتریات راه بیافته تدوین یاد بگیری. تو گوشی برو سراغ ویوا ویدئو، اینشات، وی ان و کاین مستر و تو سیسستم پریمیر و افترافکت

مهارت‌های-لازم-برای-تولید-محتوا---یاسر-سلیمانی-مربی-تولید-محتوا
طراح سایت نیستم، طراحی سایت ابزار منه.

لازم نیست کد نویسی بلد باشی ولی سعی کن کار با پنل وردپرس، بالا آوردن یه سایت، کار با صفحه ساز‌ها و بارگذاری مطلب و سئو رو بدونی. اینا بهت کمک می کنه هم بتونی خودت از این بسترها برای معرفی خودت استفاده کنی هم به مشتریات سرویس‌های بیشتری بدی و پول بیشتری دربیاری… سایت شاید در نگاه اول ابزار تولید محتوا به نظر نیاد ولی سبد خدماتی شما رو کامل می کنه. در کنارش بستر بسیار خوبی برای انتشار محتواهای تولید شدتون فراهم می کنه.

متخصص در مهارت نویسندگی نیستم ولی نویسندگی ابزار منه.

به عنوان یه مربی تولید محتوا نویسندگی قسمت مورد علاقه منه و البته تقریباً سخت ترین مهارت، نویسندگی واقعاً از اون مهارت هاست که به صورت اساسی و بسیار خفنی تفاوت ایجاد می‌کنه بین شما و کسی که این توانمندی رو نداره. پس بدو برو نویسندگی یاد بگیر. چه طوری؟ اولاً بنویس و بنویس و بنویس. دوم اینکه بخون و بخون و بخون. سوم اینکه یاد بگیرچه طور بنویسی یاد بگیر چه طور بخونی. اونا که باید می گرفتن گرفتن چی گفتم دیگه!

متخصص رایانه نیستم ولی دانش رایانه ابزار منه.

خدایی خیلی ضایع است که یه فعال در حوزه تولید محتوا باشی بعد وقتی سیستمت بالا نمیاد چارچرخت بره هوا! خب پاشو یه بررسی کن یا اشکال سخت افزاریه یا نرم افزاری، اگه ویندوز باید عوض شه. سریع بریز رو فلش و عوض کن اون ویندوز بی صاحاب رو. کار مشتری رو زمین مونده …

مترجم و محقق حرفه ای نیستم، ترجمه و توان تحقیق حرفه ای ابزار منه.

الان بخوای نخوای خیلی از مواردی که لازم داری به زبان انگلیسیه. لازم نیست متخصص باشی همین که وقتی کلمه یا متن رو میزاری تو گوگل ترنسلیت و ترجمه اش میاد بتونی مفهوم رو بگیری و بعد بازنویسی کنی و محتواش کنی بسه. شاید بعداً خودت بخوای آموزش تولید محتوا بدی، بازم مطمئن باش به منابع خارجی خیلی نیاز خواهی داشت. پس زبان رو جدی بگیر

جمع بندی:

خلاصه بگم؟ ببین لازم نیست متخصص هیچکدوم از این ابزار های تولید محتوا باشی که بتونی ازشون استفاده کنی. واسه کارای خودت و تا حدی واسه مشتری‌ها. از قانون هشتاد – بیست استفاده کن. اگر به بیست درصد ابزارهای این مواردی که گفتم مسلط شی، هشتاد درصد نیازهای خودت و مشتریاتو در حوزه تولید محتوا می تونی تامین کنی.

خداییش پست مهمی بود…

ارادتمند / یاسر سلیمانی